Hållbar matlagning med Paul Svensson

Han är en av Sveriges mest kända stjärnkockar med över ett decenniums erfarenheter som kreativ ledare för toppkrogar som Bon Llock och F12. De flesta känner säkert igen honom som kock på TV. Med en femteplats i 2003 års kock-VM, Bocuse d’Or i Lyon, där de bästa kockarna träffas i tävlan för att utse de främsta mathantverkarna i världen så kan han verkligen kalla sig kockarnas kock!

Idag föreläser han en hel del om hållbar matlagning, att ta vara på all mat vi köper, mindre matsvinn, äta mer grönsaker och att försöka se det animaliska proteinet som tillbehöret och inte huvudnumret i måltiden. Det handlar om att övertyga flera generationer om att grönsaker är lika goda eller godare än rött kött och att ta vara på våra lokala produkter. Vi har träffar Paul inför hans besök i Vemdalen under Lodge & Lya-mässan. Vi träffade Paul kort inför hans besök under Lodge & Lya i november:

 ”Övertygelsen om att grönsaker är lika goda eller godare än rött kött behöver nå ut till fler. Tron på våra inhemska produkter och dess producenter är även de jätteviktiga delar för att vi ska kunna tillhandahålla näringstäta, sunda och hållbara livsmedel.”

Hur ska en familj tänka hållbar matlagning i en stressig vardag?

Det enklaste sättet att tänka hållbart är att inte slänga någon mat. Alltså planera sina inköp bättre och omvandla allt i kylskåpet till måltider. Det är enklare än man tror och kräver inte mer tid än annan matlagning. Tvärt om kan man spara både tid och pengar ifall man planerar sina inköp och måltider ordentligt. Matsvinnet är vår allra största utmaning idag. Nummer två är att laga mer grönsaksbaserad mat med mindre animaliskt överlag.

Vad upplever du är den största utmaningen med att få fler att tänka hållbar matlagning?

Det är övertygelsen om att grönsaker är lika goda eller godare än rött kött. Det är tron på våra inhemska produkter och dess producenter så att vi kan tillhandahålla näringstäta, sunda och hållbara livsmedel. Handla lokalt, planera väl och lär dig använda det gröna som huvudnumret i måltiden.

Här i en region där många jagar eller bor nära lokala matproducenter och har tillgång till viltkött och lokalproducerat som ofta blir grunden i vår matlagning. Hur ska vi tänka?

Vilt och lokalproducerat kött är ju utan konkurrens det bästa animaliska livsmedlet vi kan äta både för människa och natur. Dock behöver det inte vara huvudnumret i måltiden utan kan vara tillbehöret i mindre volym och så plockar man ut de smaker, grönsaker och kryddor man gillar mest till vilt och utgår ifrån när man skapar rätten.


Paul Svensson föreläser om ”hållbar matlagning”  under Lodge & Lya 3-4 november. Du kan se honom både fredag och lördag mellan kl. 11-12. Dessutom bjuds det in till en praktisk Workshop i mässhallen fredag-lördag kl. 15:30 där Paul lagar mat och ger enkla tips hur du lagar gott, hållbart och hälsosamt.